Dieta przy grzybicy

Dieta przy grzybicy

Poniższe produkty, to zestaw diety przeciwgrzybiczej. Wskazuje się podczas leczenia grzybicy dietę zgodną z grupą krwi.drivelan παρενέργειες

ZALECANE PRODUKTYhear clear pro

PRODUKTY I PRZETWORY MLECZNE:formexplode precio

Zalecane są wszystkie naturalne przetwory mleczne – mogą być z pełną zawartością tłuszczu – jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, serwatka, sery, twarogi, śmietana – wszystkie bezwzględnie muszą być bez zawartości cukru i owoców.formexplode precio

JAJA:formexplode precio

Podobnie jak przetwory mleczne są dobrze tolerowane.

NAPOJE:

Pamiętaj, o tym aby w trakcie dnia wypijać ok. 3 l wody mineralnej niegazowanej (najlepiej niezmineralizowana). Można również pić wysokogatunkową zieloną herbatę, czerwoną Pu-Erh oraz kawę zbożowa bez mleka i cukru, a także soki warzywne przygotowywane w domu bezpośrednio przed spożyciem. Korzystny wpływ na gojenie się ściany jelit ma Glutamina – L zawarta w soku czerwonego buraka.

ZBOŻA:

Wszystkie ziarna zbóż za wyjątkiem ziaren pszenicy. Mąka i kasza z pełnego ziarna, gryka,

płatki owsiane, żytnie, jaglane, z pszenicy orkiszowej, otręby owsiane, otręby z pszenicy, orkisz, amarantus, ryż peruwiański (wszystkie pozostałe gatunki, nawet nie łuskane – są zabronione).

ZIEMNIAKI I PRODUKTY Z ZIEMNIAKÓW:

Ziemniaki mogą występować w diecie pod warunkiem, że nie korzystamy z gotowych wyrobów (np. frytki ze sklepu, pyzy itp.) Oprócz: placków ziemniaczanych, jeśli są z dodatkiem mąki, klusek ziemniaczanych, kopytek, zapiekanek z dodatkiem sosów zaprawianych mąką.

ZUPY, SOSY:

Czyste zupy warzywne, musztarda, majonez, ocet jabłkowy, kakao w proszku bez dodatku cukru.

PIECZYWO:

Chleb razowy z pełnego ziarna na zakwasie, chleb chrupki z pełnego ziarna, pumpernikiel, ciastka z pełnego ziarna bez dodatku miodu lub cukru.

MIĘSO ORAZ WĘDLINY:

Cielęcina, wołowina, jagnięcina, drób, królik, dziczyzna, świeże i podsuszane wędliny. Mięso należy ograniczyć do dwóch porcji w tygodniu. Zalecana jest tylko niewielka ilość mięsa gotowanego, smażonego lub duszonego. Do przygotowania obiadu można użyć mięso, wołowe, baraninę, królika i indyka. Nie powinno się jeść cielęciny ze względu na wysoką kwasowość tego mięsa. W procesie obróbki kulinarnej nie należy mięsa panierować oraz nie używać do zagęszczania sosów zasmażek oraz białej mąki. Zamiennikiem białka zwierzęcego są: 10 dkg orzechów, które jest w stanie zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko lub 12 dkg roślin strączkowych.

RYBY I OWOCE MORZA:

Wszystkie rodzaje, konserwy rybne w oleju i w sosie własnym.

SURÓWKI:

Polecane warzywa: cebula, cebula szalotka, cukinia, czosnek, ogórek, botwinka, brokuły, brukiew, brukselka, burak czerwony (surowy), kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta włoska, kiełki (oprócz fasoli Mung), koper włoski, marchew (surowa), mniszek pospolity (mlecz), pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, rzodkiew biała, sałata, sałata zimowa (endywia), seler, szczypior, szparagi, szpinak.

Strączkowe: ciecierzyca, fasolka zielona, fasolka szparagowa, fasola biała, czerwona i brązowa, groch, soczewica zielona.

TŁUSZCZE I OLEJE:

Do smażenia używaj jedynie olej rzepakowy lub wytopione masło.

Do sałatek oliwa z oliwek – extra virgin.

Do smarowania masło – tylko prawdziwe, wyłącz z diety margaryny i mixy.

SOJA:

Soja w ziarnach, mąka sojowa, soja tłuczona, tofu, krem sojowy, mleko sojowe, napoje sojowe – wszystko bez dodatku cukru.

NASIONA I ORZECHY:

Wszystkie rodzaje orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, ziarno sezamowe, niesłodzone mleko kokosowe.

ZAKAZANE PRODUKTY

Wszystkie słodycze i słodkie przetwory (rózne ciastka, ciasteczka, torty, miody) muszą być bezwzględnie odsunięte z diety, ponieważ cukier i biała mąka sprzyjają grzybom. Wiadomo, że owoce są źródłem zdrowia, to jednak zawarty w nich cukier owocowy (fruktoza) nie jest dobry dla osób mających grzybicę. Należy wyłączyć z diety owoce i ich przetwory na dwa do czterech tygodni. Kiełki ogólnie uważane za zdrowe, niestety są wylęgarnią grzybów i są wręcz zakazane. Napoje alkoholowe w czasie stosowania diety przeciwgrzybiczej są zabronione.

PRODUKTY MLECZNE:

Wszystkie z dodatkiem cukru lub owoców – jogurty owocowe, słodkie dania i desery z twarożku,  serki waniliowe homogenizowane, budynie, słodkie probiotyczne napoje mleczne, lody.

OWOCE:

Wszystkie bez wyjątków są zabronione – owoce świeże i mrożone, owoce suszone, soki, dżemy, galaretki, desery owocowe, kisiele, budynie, sorbety, lody, musy, wszelkie jogurty z dodatkiem owoców.

NAPOJE:

Wszystkie napoje zawierające alkohol, piwo, piwo słodowe, wino, sherry i inne aperitify, likier, wódki, kawa cappuccino, słodzone kolorowe napoje.

ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE:

Biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia, kasza z pszenicy (np. kuskus), gotowe muesli z suszonymi owocami, chrupki z miodem, cukrem, każdy rodzaj ryżu (nawet nie łuskany), makaron (każde spaghetti), skrobia spożywcza w gotowych proszkowych zupach, budyniach.

ZUPY, SOSY:

Sosy w torebkach, sosy w słoikach zagęstniki do sosów, zupy w proszku, ketchup, sos sojowy, stabilizator do bitej śmietany.

PIECZYWO:

Bułeczki (wszystkie rodzaje, także z musli i pełnego ziarna), biały chleb, chleb tostowy, ciabatta, suchary, ciasteczka (też dla diabetyków), ciasta i torty, paluszki, grissini.

MIĘSO I WĘDLINY:

Kotlety panierowane, sznycle, kotlet mielony z dodatkiem bułki, gołąbki z dodatkiem ryżu, wieprzowina.

RYBY I OWOCE MORZA:

Wszystkie konserwy rybne w sosie, filety rybne panierowane, ryby smażone w głębokim tłuszczu, marynaty z ryb.

OLEJE I TŁUSZCZ:

Tłuszcz kokosowy, olej słonecznikowy, sojowy, smalec.

SOJA:

Słodzone kremy sojowe, słodzone desery sojowe, makaron sojowy, słodzone napoje sojowe (mleko w proszku z reguły jest słodzone).