Kwas chlorogenowy działanie

Kwas chlorogenowy działanie

Kwas chlorogenowy (CGA)  to naturalny kwas organiczny, polifenol oraz antyoksydant. Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie, a także śliwkach (zwłaszcza suszonych),pokrzywach,karczochach,pomidorach,truskawkach i bakłażanach. Przeciętna osoba pijąca kawę (czarną) dostarcza sobie w ten sposób 0,5 - 1 g tego kwasu. Izomer (czyli substancję o podobnej budowie) kwasu chlorogenowego można znaleźć w ziemniakach. Nie zawiera choru - jego nazwa pochodzi od tworzenia zielonej barwy przy utlenianiu. drivelan как да се прилага

kwas ten obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Być moze ma dzialanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.kako shujšati v enem tednu

Skuteczność na odchudzanie - badaniagoji cream ราคา

Szeroko cytowane jest badanie  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267522/ prowadzone przez Joe Vinsona, Bryana Burnhama i Mysore V Nagendran. Badaniu poddano 18 (tylko) osób, 9 kobiet i 9 mężczyzn, podając im ekstrakt z zielonej kawy (komercyjny produkt GCA™) w różnych dawkach oraz placebo.drivelan für männer

Badaniu poddano stosunkowo niewielką liczbę osób - tylko 18, co mogło mieć znaczny wpływ na to że wyniki wyszły obarcozne błędem losowym, czyli nieco przypadkowe. Więcej informacji o badaniu zielonej kawy kliknij tusus

 Badania działania kwasu chlorogenowego na myszach

.Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas chlorogenowy (CGA) nie tylko nie pomaga w odchudzaniu, ale także może powodować tzw. zespół metaboliczny. W eksperymencie 30 myszy było karmione normalnie lub dietą wysokotłuszczową albo dietą wysokotłuszczową i podawano im CGA (odpowiednik około 5 filiżanek kawy). Myszy które dostały kwas chlorogenowy tyły tak samo jak owe dzięki wysokotłuszczowej diecie, na dodatek miały ogromniejszą odporność dzięki insulinie i więcej tłuszczu w wątrobie.

Więcej o kwasie chlorogenowym

Znany także jako 5-O-caffeoylquinic acid, 3-O-caffeoylquinic acid (bo jest estrem kwasu chinowego i kwasu kawowego). Występuje w kawie i espresso, pomimo jego zawartość nie jest stała. Zarówno kawa jak i śliwki mają łagodne działanie przeczyszczające, być może związane z kwasem http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11401245(źródło: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Department of Human Nutrition and Dietetics, University of Illinois).

Ciekawostką jest,że właściwości kwasu chlorogenowego powodują obniżanie skoków poziomu glukozy po posiłku http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944 (źródło: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance.) prawdopodobnie przy użyciu inhibitora alpha-glucosidase http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21977912 (Chlorogenic acid differentially affects postprandial glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide response in rats.)