Zdrowa żywność i Menopauza

Zdrowa żywność i Menopauza

W miarę starzenia się przewód pokarmowy staje się mniej sprawny i trawienie trwa dłużej, coraz trudniej radzi sobie z jedzeniem zawierającym wiele kalorii, lecz o małej wartości odżywczej. Chociaż potrzebujesz mniej kalorii, musisz dostarczać organizmowi tę samą ilość witamin i składników mineralnych. Najzdrowsza dieta w okresie menopauzy składa się z nie przetworzonych produktów, na przykład pełnych ziaren, jarzyn, owoców, nasion, orzechów, owoców morza, chudego mięsa, ryb, oleju, i od czasu do czasu jajek. Zdrowa żywność jest szeroko dostępna i można z nią eksperymentować. Spróbuj ułożyć dietę z nie przetworzonych, wysokiej jakości węglowodanów, dodając trochę białka. Istotne jest to, by w okresie kiedy przemiana materii i reakcje chemiczne w organizmie stają się wolniejsze, otrzymywał on dostateczne ilości witamin i minerałów.drivelan συστατικα

Białko jest konieczne dla zdrowia, ale jego nadmiar, zwłaszcza w postaci tłustawego mięsa, upośledza wchłanianie wapnia. Jeżeli dotąd byłaś mięsożerna, to istnieje większe niebezpieczeństwo wystąpienia u ciebie zrzeszotnienia kości. Zmniejsz spożycie mięsa i próbuj jeść więcej ryżu, fasoli, jarzyn i makaronu. Pewna ilość tłuszczu jest potrzebna i nie zastąpi go żadna inna substancja odżywcza; dla prawidłowego przebiegu metabolizmu wapnia niezbędne są kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie wytwarza. Tłuszcz w najłatwiej przyswajalnej postaci znajduje się w naturalnych produktach. Należy unikać tłuszczów nasyconych, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, oraz niektórych tłuszczów roślinnych w przetworzonych artykułach żywnościowych, takich jak olej kokosowy lub palmowy. Produkty pochodzące z fermentacji mleka, takie jak jogurt, skutecznie ułatwiają wchłanianie wapnia. Nawet osoby, które nie tolerują produktów z pełnego mleka, mogą dobrze przyswajać produkty z mleka sfermentowanego, ponieważ są już one przetworzone.hear clear pro

Wodaformexplode precio

Niewiele z nas myśli o wodzie jako o substancji odżywczej. Jest ona zdecydowanie niedoceniania, co jest błędem, bo jej składniki odżywcze są niezwykle istotne, zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy. W organizmie woda spełnia wiele funkcji: jest nośnikiem składników odżywczych, tlenu, hormonów, przeciwciał i produktów przemiany materii. Pomaga usunąć z moczem produkty metabolizmu. Wpływa ba jędrność i wilgotność naskórka i błon śluzowych.formexplode precio

Przeciętnie potrzeba około dwóch do trzech litrów wody dziennie, aby uzupełnić tę wydalaną w postaci moczu, kału, potu i pary wodnej. Połowę wody otrzymujemy jedząc owoce i warzywa. Druga połowa potrzebnej nam wody musi być dostarczana w postaci napojów. Najlepsza jest czysta woda, następnie soki owocowe i chude mleko. Natomiast napoje zawierające kofeinę lub alkohol mogą zwiększyć ilość wydalanej przez nas wody. Napoje zawierające dużo cukru są tuczące i szkodliwe dla zębów.formexplode precio

Żywność, która „stresuje” organizm

Cukier, kofeina i alkohol przyczyniają się do różnych problemów związanych z menopauzą. Żywność prowadząca do silnego stresu zawiera mało środków odżywczych i w niektórych wypadkach może skłaniać do nałogu. Unikaj czarnego pieprzu, białej soli kuchennej i ostrych przypraw korzennych albo zmniejsz ich ilość o połowę.

Istnieją trzy ważne zasady zdrowego odżywiania:

1.Jedz żywność wartościową i dobrej jakości.

2.Przygotowuj szybkie i łatwe posiłki.

3.Stosuj metody gotowania, które zachowują walory odżywcze potraw.

Kontrola ciężaru ciała

Odrobina tłuszczu jest naprawdę zdrowej kobiecie niezbędna, co zwłaszcza dotyczy okresu menopauzy. Wiemy obecnie, że kobiety w okresie pomenopauzalnym są zdrowsze, jeżeli ważą trzynaście do 18 kilo więcej, niż wynosiła ich waga przed menopauzą, nie zabiegaj więc o utrzymanie niezmiennie szczupłej sylwetki – mogłoby to szkodzić zdrowiu.

Wzrost wagi następuje stopniowo zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, w miarę starzenia się, ale u kobiet ten wzrost wagi może stać się szczególnie widoczny w okresie menopauzalnym i pomenopauzalnym. Brak estrogenu prowadzi do zmiany sylwetki i odkładnia się tłuszczu. Grubsza warstwa odkłada się w talii i brzuchu. W miarę osiągania dojrzałości przemiana materii staje się wolniejsza, dlatego w wieku około 55 lat potrzebujesz mniej kalorii. Należy narzucić sobie regularną gimnastykę lub inne zajęcia ruchowe, ponieważ dalsze odżywianie będzie prowadzić do zwiększenia się wagi.

Spróbuj jeść pięć albo nawet sześć małych posiłków w regularnych odstępach. Ten sposób odżywiania sprzyja kontroli wagi, ponieważ jedząc zużywasz energię na trawienie i jeśli jesz bardzo mało, zasób energii zużytej do trawienia może się równać energii pobranej z żywności. Skromniejsze posiłki chronią przed obniżeniem poziomu cukru we krwi. Jedząc mało i często, nabierasz zaufania do samej siebie i pewności, że potrafisz panować nad apetytem.

Nie próbuj stosować diet drastycznych czy długoterminowych, które niewiele się różnią od głodówki. Początkowy spadek wagi może być imponujący i wynosić od 3 do 5kg  w pierwszym tygodniu – lecz większość to woda, a tłuszcz mniej niż połowa. Wraz z wodą możesz stracić cenne białko. Bardzo drastyczne liczące około 500 kalorii diety, nie zapewniają dorosłej kobiecie wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Proponowane posiłki

Nie jedz stale tego samego na śniadanie, obiad i kolację. Produkty dobieraj zgodnie z tym, na co masz ochotę i ile masz czasu i energii, aby przygotować posiłek. Zdrowe śniadanie składa się z owoców takich jak śliwki, morele albo melon; płatków zbożowych, bułek tostowych pełnoziarnistych, jogurtu lub sera o niskiej zawartości tłuszczu oraz orzechów. Na obiad i kolację wybierz zupę, sałatkę z niskokalorycznymi dodatkami, kanapki z chleba razowego, surowe albo krótko gotowane jarzyny, drób, ryby i mleko oraz bogate w wapń budynie na bazie kremu z żółtek, mleka i wanilii.