Dieta na obniżenie cholesterolu

Dieta na obniżenie cholesterolu

Trzy czynniki w znacznym stopniu wpływają na wzrost ryzyka zawału serca: – wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) oraz otyłość. Zdrowe nawyki żywieniowe obniżające cholesterol zazwyczaj zmniejszają ryzyko wystąpienia wszystkich 3 czynników. Na przykład, możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o około 5 – 10 procent po prostu, zdrowo odżywiając się. Średnio, zmniejszenie stężenia cholesterolu o 1 procent może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy o 2 proc.drivelan συστατικα

Nawyki żywieniowe pozwalające zmniejszyć ryzyko chorób sercadrivelan συστατικα

Zdrowa dieta obniżająca poziom cholesterolu ma cztery cele:opiniones formexplode

Zmniejszenie całkowitego cholesterolu we krwiopiniones formexplode

Poprawić stosunek HDL (dobrego) do LDL (złego) cholesteroluopiniones formexplode

Zmniejszyć wysokie ciśnienie krwivarikosette

Utrzymanie zdrowej wagi

Wytyczne diety na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu we krwi

Podsumowanie

Ogólnie, jeść bogate w składniki odżywcze produkty ze wszystkich grup żywności (owoców, warzyw, ziaren, produkty mleczne, mięso, drób, ryby, nasiona, orzechy i ziarna, oleje i tłuszcze). Spożywaj dużo owoców, warzyw i pełnego ziarna, a mięso wybieraj chude (okrojone z tłuszczu i skóry), jak również o niskiej zawartości tłuszczu, przetwory mleczne również powinny być chude. Ograniczyć spożycie tłuszczu do 30 procent ogółu kalorii na dobę i ograniczyć do minimum spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Jeść mniej niż 6 gramów soli (chlorku sodu) na dobę (2400 mg sodu).

1. Zmniejsz spożycie tłuszczów nasyconych

Oznacza to zmniejszenie spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego – z których większość jest głównych źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych w typowej diecie. Na przykład, masło, ser, mleko, lody, śmietana – wszystkie zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe występują również mięsie, a także drobiu, rybach, i owocach morza, które jednak z reguły zawierają mniej tłuszczów nasyconych niż mięso.

Unikać przetworów mięsnych (np. bekon, salami, hot-dogi, i kiełbasy)

Wybieraj tylko bardzo chude mięso jak, kurczak lub indyk bez skóry albo ryby.Wycinaj każdy widoczny fragment tłuszczu i skóry przed przyrządzeniem mięsa

Unikaj tłuszczów zwierzęcych (stałych w temperaturze pokojowej) jak masło

Wybieraj tłuszcze i oleje zawierające mniej niż 2 gramy tłuszczów nasyconych na łyżkę, takie jak margaryna, olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania wskazują, że zastąpienie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych zamiast nasyconych obniża poziom cholesterolu we krwi.

Najnowsze badania sugerują także, że regularne jedzenie tłustych ryb może pomóc obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zwiększyć szanse na przeżycie po zawale serca. Jak olej to robi, nie jest jasne. Być może, pomagając utrzymać regularne bicie serca, obniżając poziomu trójglicerydów (substancji tłuszczowych obecnych we krwi), zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi w tętnicach wieńcowych.

2. Zmniejsz spożycie tłuszczów trans

Nazwa “tłuszcz trans” odnosi się do każdego tłuszczu, który istnieje jako tłuszcz wielonienasycony, a następnie “przekształca” się w tłuszcz nasycony w procesie nazywanym uwodornieniem. Jest również nazywany uwodornionym lub częściowo uwodornionym tłuszczem. Przemysł spożywczy wykorzystuje uwodornienie w celu zmniejszenia jełczenia i tańszego wykorzystania tłuszczów. Najnowsze dane medyczne wskazują, że kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom cholesterolu we krwi jeszcze bardziej niż tłuszcze nasycone. Trans-tłuszcze lub uwodornione tłuszcze znajdują się w margarynie, w olejach spożywczych używanych do produkcji pieczywa, takich jak ciasteczka i krakersy, w “nie mlecznych” zamiennikach, takich jak śmietana, śmietanki do kawy, mieszanki do ciast, a nawet w mrożonym pożywiemiu. Można je również znaleźć w niektórych przekąskach takich jak chipsy, batony i popcorn z masłem.

Przy zakupie przetworzonej żywności, zwłaszcza margaryny lub pieczywa, sprawdź uważnie etykiety

Unikaj pokarmów, które zawierają “tłuszcze trans” lub “częściowo uwodornione tłuszcze”

3. Ogranicz ogólne spożycie tłuszczów

Ważnym celem diet obniżających stężenie cholesterolu we krwi jest zmniejszenie spożycia tłuszczów ogółem, ponieważ jest to skuteczny sposób na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans.

Ograniczyć spożycie do maksymalnie 30 procent kalorii dziennie

Jeśli twój poziom cholesterolu jest wysoki, lekarz może zalecić dolną granicę na poziomie 20-25 procent kalorii

Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu ogółem, uwzględni wegetariańskie źródła protein w swojej diecie. Zamiast mięsa, należy wybierać fasolę, orzechy i nasiona, a także inne bogate w białko roślinne produkty

Podczas, gdy mleko dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, obydwa, 1 procentowe i odtłuszczone mleko dostarczają tych samych składników odżywczych co mleko tłuste (3,3 procent) lub 2 procentowe mleko, przy jednoczesnym zapewnieniu mniejszej dawki tłuszczów nasyconych i cholesterolu

Wybierz sery o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepsze sery to: serek wiejski i ser farmerski.

Lody zazwyczaj zawierają dużą ilość cholesterolu. Jedz je w małych ilościach i rzadziej.

4. Zmniejsz spożycie cholesterolu w diecie

Wcześniej, kardiolodzy i dietetycy uważali, że kluczowym krokiem w kierunku zmniejszenia zwiększonego stężenia cholesterolu było niższe zużycie produktów spożywczych zawierających cholesterol, jak jaja i mięso. Chociaż to twierdzenie jest nadal aktualne, to ważniejsze jest jest zmniejszenie spożycia tłuszczów trans.

Jedz nie więcej niż cztery żółtka w tygodniu, w tym w żywności przetworzonej i pieczywie.

Białka nie zawierają cholesterolu i mogą zastąpić całe jajka w wielu przepisach.

Unikaj mięsa z narządów (mózg, wątroba, nerki, grasica)- Unikaj tłustego mięsa

Należy unikać tłustego mleka

Tłuste mleko zastąp mlekiem odtłuszczonym