Olejek arganowy na zmarszczki

Olejek arganowy na zmarszczki

Arganowce rosną na południwym zachodzie Maroka - dzięki wielkiej odporności opierają się pustynnym wiatrom i suszy. Od kilkunastu lat wpisane są na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Drzewo arganowe ma ogromne znaczenie dla ekosystemu, ponieważ przyczynia się do wolniejszego pustynnienia terenów. Ten cenny surowiec występujący w okolicach As-Sawiry i Agadiru chroni od ponad tysiąca lat lud berberyjski przed wiatrem i słońcem pustyni. grzybica paznokci

Hojność natury

Wykorzystywać może wszystkie części drzewa arganowego: drzewo na opał, liście i owoce jako pożywienie dla kóz, a pestki do produkcji oleju. Arganina żelazna z rodziny sączyńcowatych jest drzewem, którego się nie uprawia - rośnie ono w naturalnych warunkach na skraju pustyni. Drzewo może osiągnąć 8-10 metrów wysokości i żyje do 200 lat. Jest charakterystycznym elementem pejzażu marokańskiego: ma rozłożystą koronę, dość krótki, sękaty pień: Drzewa nie rosną gęsto - ok 30 na 1 hektar. Gałęzie arganowca są kolczaste i pokryte drobnymi, ciemnozielonymi liśćmi, które nie odapają nawet podczas suszy. Arganowiec kwitnie między majem i czerwcem, jego kwiaty są żółtozielone, a czasem białe. Owoce rozmiarem i kształtem przypominają dużą oliwkę i składają się z miąższu oraz pestek zawierających nasiona. Jedno drzewo do 8 kg owoców rocznie. 
Pracą przy produkcji oleju arganowego zajmują się w Maroku spółdzielnie, w których pracują kobiety. Praca nie tylko daje im niezależność finansową, jest do tego wykonywana z poszanowaniem środowiska naturalnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Amerykańskie i europejskie laboratoria farmaceutyczne i kosmetyczne, nieustannie poszukujące nowości i inspiracji, gruntownie badają specyfikę oleju arganowego, znajdując w nim coraz to nowe właściwości: kosmetyczne, farmaceutyczne i spożywcze.forskolin davkovanie

forskolin kosttillskott

Olej arganowy w kosmetyce

Olej arganowy jest chętnie wykorzystywany w zachodniej kosmetyce już od kilku lat: wiele laboratoriów wprowadza go do formuły kosmetyków (szczególnie tych o właściwościach przeciwstarzeniowych), a w salonach i ośrodkach spa proponuje się często tradycyjne zabiegi na bazie tego cennego surowca.
Kosmetyczny olej arganowy jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zmniejsza się jego silny, charakterystyczny zapach, który może przeszkadzać szczególnie podczas masaży twarzy. Przez tłoczenie na zimno uzyskuje się niestety mniej oleju niż stostując tłoczenie na gorąco, dlatego niektórzy sprzedawcy oferują jako kosmetyczny olej spożywczy (ma on silniejszy, orzechowy zapach). Aby więc wybrać prodykt wysokiej jakości, trzeba mieć pewność, że kontrolowany jest cały łańcuch produkcji, np. zebrane owoce nie powinny być wcześniej jedzone przez kozy, które odżywiają się miąższem i wypluwają pestkę. Co prawda wykorzystanie do produkcji oleju takich pestek jest możliwe, jednak olej ma wtedy nieco "zwierzęcy" zapach. Można go usunąć za pomocą pary wodnej, problem jednak w tym, że wzrost temperatury niszczy część składników aktywnych (kwasy tłuszczowe, witaminę E). Nasiona nie powinny być poddawane obróbce termicznej - operacja ta powoduje, że olej arganowy przybiera charakterystyczny, orzechowy zapach, wskazany przy zastosowaniu kulinarnym, ale niepożądany w kosmetologii.
Olej arganowy jest ceniony ze względu na właściwości odżywcze, ochronne, łagodzące i regenerujące skórę i włosy. Bogactwo naturalnych substancji przeciwutleniających (tokoderoli) i antyrodnikowych powoduje, że olej jest chętnie wykorzystywany w zabiegach przeciwstarzeniowych. Zaleca się go również w przypadku podrażnienia, egzemy, szorstkości skóry lub podrażnienia, ponieważ zawiera trzy razy więcej tokoferoli niż każdy inny olej, dzięku czemu ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe. Może też być wykorzystywany przy łojotoku skóry oraz w pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem młodzieńczym. Stosowany w masażu ciała łagodzi bóle reumatyczne i bóle stawowe, dodatkowo odżywiając naskórek.white express system

Olej arganowy w przemyśle spożywczym

Do celów spożywczych olej pozyskuje się w procesie tłoczena na ciepło (stąd orzechowy aromat). Olej redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniża poziom cholesterolu, jest zalecany w zapobieganiu miażdżycy, stymuluje pracę mózgu. Olej arganowy zawiera ok. 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nie wytwarza organizm, a które są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Olej ma też dodatkowe właściwości: w przypadku mężczyzn zwiększa potencję, a u ciężarnych kobiet zapobiega poronieniu.
Olej arganowy ma delikatną konsystencję i brunatny kolor, nadaje potrawom orzechowy posmak. Jest w szerokim zakresie stosowany w tradycyjnej kuchni południowomarokańskiej: do sałatek, kuskusu lub tzw. tażinach (regionalna potrawa przygotowywana w specjalnym naczyniu zwanym tażinem). Olej ten powinien być spożywany na zimno lub lekko ogrzany, nie może natomiast być używany do smażenia.white express system cena

Arganowa pasta na deser

W południowym Maroku Berberzy jedzą również olej arganowy na słodko, to tak zwana pasta amlou, na którą składa się olej arganowy, migdały oraz miód, a którą można podawać z grzankami - na śniadanie lub na deser. Było to wzmacniające pożywienie plemion berberyjskich, które przygotowywały się do przejścia przez pustynię. Do dzisiejszego dnia pasta ta wchodzi w skład wielu marokańskich słodyczy.garcinia cambogia veda in erboristeria

Kobiece spółdzielnie pracy

Argan jest zbierany i przetwarzany przez spółdzielnie, w których pracują kobiety: przebierają owoce arganowca, rozłupują je, usuwają łupinę i wyjmują pestki, które następnie są grillowane i rozdrabniane w celu pozyskania cennego oleju. W spółdzielniach są również sklepy, gdzie można kupić olej i produkty z niego wytworzone.