Kiełki farma zdrowia w domu

Kiełki  farma zdrowia w domu

Pomysł na zjadanie świeżo wykiełkowanych nasion pochodzi ze starożytnych Chin. Do Europy i Stanów kiełki dotarły stosunkowo niedawno, jednak przebojem zdobywają rynek zdrowej żywności. O ich sukcesie decyduje niewielki koszt wytwarzania, ogromne korzyści zdrowotne i prostota otrzymywania.κατά

W czasie procesu kiełkowania substancje odżywcze zmagazynowane w ziarnie pod wpływem enzymów rozkładają się na substancje proste, które nasz organizm może przyswoić. Kiełki są świetnym źródłem witamin i mikroelementów. Charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, niektóre zaś stosowane są jako dieta wspomagająca u osób leczących się na nowotwory (kiełki brokuła).drivelan

Kiełkowaniu możemy poddać praktycznie wszystkie nasiona, z wyjątkiem roślin psiankowatych: papryki, pomidorów, ziemniaków, zawierają one bowiem szkodliwe alkaloidy. Należy pamiętać, że do kiełkowania używamy jedynie nasion specjalnie do tego przeznaczonych, nasiona stosowane w rolnictwie pokrywane są pestycydami i ich użycie do kiełkowania może zakończyć się zatruciem organizmu.formexplode efekti

Kiełki gotowe są do spożycia, gdy część zielona ma od 2-4,5cm. Kiełki takie zbieramy, płuczemy i umieszczamy w lodówce, w plastikowym pojemniku wyłożonym i przykrytym ręcznikiem papierowym. Można je przechowywać do tygodnia. Cały proces kiełkowania trwa od kilku dni (małe kiełki zielone, pochodzące z małych nasion) do 2 tygodni (cebula, por, czosnek).formexplode efekti

Większość kiełków możemy spożywać na surowo, szczególnie zielone kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki, kapusty, brokuła, cebuli, a także słonecznika. Jeśli spożywamy często i spore ilości kiełków: soczewicy, fasoli mung i adzuki musimy pamiętać o podduszeniu ich przed spożyciem lub przelaniu wrzątkiem. Do kiełków wymagających gotowania należą kiełki: soi, pszenicy, większych gatunków fasoli, pszenicy, kukurydzy i groszku, przed spożyciem gotujemy je od 5-10 minut, preferowaną metodą jest gotowanie na parze.formexplode efekti

Korzonek niektórych kiełków pokryty jest delikatną mgiełką cieniutkich korzonków, wygląda to jak pleśń, jednak nie ma obaw, jest to objaw zupełnie normalny. Pleśń najczęściej ma barwę szarą, zielono-szarą lub czarną i wydziela ostry, nieprzyjemny zapach.varikosette

Warunki:

Temperatura: optymalna temperatura to 18-22 stopni. Zbyt niska temparatura spowalnia wzrost, zbyt wysoka przyspiesza, ale jednocześnie sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni.

Wilgotność: nasiona płuczemy przeciętnie 2 razy dziennie, co 12h. Niektóre gatunki wymagają płukania raz na dwa dni lub trzy razy dziennie. W czasie upałów warto przepłukać kiełki 3 razy dziennie. Kiełki nie powinny stać w wodzie, sprzyja to rozwojowi pleśni.

Nasłonecznienie: w początkowej fazie, gdy nasionka puszczają korzonki i nie jest widoczna część zielona rośliny, kiełki praktycznie nie potrzebują światła. Naczynie z kiełkami stawiamy w jasnym miejscy, jednak nie w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym.

. Nasiona soczewicy, soi, słonecznika oraz wszelkich odmian fasoli możemy z powodzeniem kiełkować bez dostępu światła, np. w woreczku. Kiełki uzyskane w ten sposób mają łagodniejszy smaku.

Możemy nabyć kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, jednak ich hodowla jest tak prosta i niekłopotliwa, że warto pokusić się o założenie małej domowej farmy.

Metody kiełkowania:

Nasiona zawsze przepłukujemy w letniej, przegotowanej wodzie, następnie namaczamy nasiona na stosowny czas zależny od rodzaju rośliny. Po skończonym namaczaniu przepłukujemy nasiona i wysiewamy ją wybraną metodą.

W słoiku

Słoik zasypujemy nasionami do ¼ wysokości, zalewamy nasiona wodą na noc. Rano wlot słoika blokujemy gazą, odwracamy słoik i zlewamy wodę. Płuczemy nasiona 2 razy dziennie, a słoik ustawiamy pod kątem 45 stopni, by namiar wody mógł ściec swobodnie po każdym płukaniu.

W kiełkownicy

Kiełkownice można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to zestaw kilku tacek z podstawką (zbiornikiem na wodę) i przykrywką. Na tacki rozsypujemy nasiona i przepłukujemy 2 razy dziennie. Zebraną w podstawce wodę wylewamy. W ten sposób naraz możemy wyhodować kilka rodzajów kiełków. Kiełkownica zapewnia dostęp światła i utrzymuje właściwą wilgotność.

Na sitku

Nasiona wysypujemy na sitko umieszczone w szklance lub kubku, przepłukujemy wodą 2-3 razy dziennie do momentu uzyskania gotowych kiełków. Dobra metoda dla małych kiełków zielonych ze względu na dostęp światła.

W woreczku

Gotowe woreczki konopne lub lniane możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, można również wykonać je samemu. Nasiona umieszczamy w woreczku, namaczamy go co 12 h na minutę w naczyniu z wodą i odkładamy na suszarkę do naczyń celem odsączenia nadmiaru wody. Ta metoda przeznaczona jest do większych nasion nie potrzebujących dostępu światła: soi, soczewicy, fasoli, czy ciecierzycy.

Na ligninie

Bardzo drobne nasiona możemy wysiewać podobnie jak rzeżuchę. Są to nasiona: rzodkiewki, brokuła, siemienia lnianego. Na płaskim talerzu/podstawce rozkładamy ligninę, zwilżamy ją i rozsypujemy równomiernie nasionka. Następnie zraszamy 2-3 razy dziennie do momentu uzyskania odpowiednich rozmiarowo kiełków.