Tarczyca Nadczynność tarczycy – dieta pomaga!

Tarczyca  Nadczynność tarczycy – dieta pomaga!

Nadczynność tarczycy powoduje wiele poważnych dolegliwości, które muszą być leczone pod opieką specjalisty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednia dieta może wpływać na samopoczucie chorego. Gotowanie pomoże? Tak!man pride

Niby wiemy, że dla osób z problemami zdrowotnymi należy przyrządzać inne posiłki, niż dla zdrowych, jednak często o tym zapominamy. Ma to jednak bardzo duże znaczenie, zwłaszcza w chorobach przewlekłych oraz takich, które wpływają na wiele czynności organizmu, czyli właśnie takim, jak nadczynność tarczycy. Warto poprosić lekarza czy dietetyka o pomoc w ułożeniu specjalnego menu dla osoby chorej, poniżej przedstawimy kilka zasad, których należy się trzymać.Więcej energii, białka i witaminforskolin kur pirkti

Jednym z podstawowych problemów pacjentów z nadczynnością tarczycy jest zbyt szybkie spalanie energii, dlatego dieta chorej osoby powinna zawierać jej znacznie więcej. Przy dużej nadczynności powinna być bogatsza od średniej nawet o 50-80%, co może oznaczać konieczność przygotowania dziennego menu na 5 000 kcal! Jednak nie mogą to być dowolne kalorie. Najważniejsze jest dostarczenie dużej ilości białka, z którego przyswajaniem organizm chorego ma największe kłopoty. Należy więc zwiększyć w diecie ilość chudego mięsa i ryb, przetworów mleka i jaj. Niestety, nie można pozwolić sobie na dietę wegańską czy wegetariańską! Dbać trzeba również o właściwe proporcje witamin, w szczególności witaminy A, która wpływa na zmniejszenie niedoczynności tarczycy, oraz witamin B1 i C. Zastosowanie takiej wzbogaconej diety powinno zapobiec utracie wagi i męczliwości chorego.macho man preço

Unikaj potraw ciężkostrawnychkrem na trądzik

Nadczynność tarczycy skutkuje poważnym rozregulowaniem metabolizmu chorego, czego skutkiem jest nienajlepsze działanie układu trawiennego: skłonność do biegunek i innych tego typu problemów. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia takich objawów, należy zwracać szczególną uwagę na sposób przyrządzania posiłków. Muszą być one lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Z tego powodu zaleca się stosowanie gotowania i gotowania na parze bądź obsmażania zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Unikać trzeba „pustych kalorii”: słodyczy, chipsów, snacków. W diecie nie może też być za wiele surowych warzyw i owoców – nadmiar błonnika może utrudnić wchłanianie z przewodu pokarmowego substancji energetycznych, a czasami doprowadzić do biegunek.manuskin active efekt

Lepiej na zimnorevitalum mind plus dosering

Ponieważ osoby zmagające się z nadczynnością tarczycy często skarżą się na podwyższenie temperatury ciała i potliwość, lepiej ograniczyć spożywanie gorących pokarmów (np. silnie rozgrzewających zup). Należy oczywiście podawać potrawy gotowane (są znacznie bardziej lekkostrawne), ale można je nieco przestudzić przed spożyciem przez chorego.